Ename

Ename

Ename

Iets stroomafwaarts langs de Schelde ligt Ename, een deelgemeente van Oudenaarde. In de vroege middeleeuwen lag het dorp op de scheidingslijn tussen het Franse en het Duitse rijk. De Duitse keizer liet er rond 974 een verdedigingspost bouwen. In de onmiddelijke nabijheid ontwikkelde zich een handelsnederzetting. Die evolutie werd afgebroken wanneer de graaf van Vlaanderen, vazal van de Franse koning, Ename in 1050 veroverde en op de ruïnes een benedictijnerabdij bouwde. Deze hield 7 eeuwen stand.

De grondvesten van de abdij vormen vandaag een archeologisch park met Europese uitstraling. Door het multimediale Tijdsvenster op de archeologische site wordt de abdij voor de ogen van de bezoeker opnieuw tot leven gebracht.

In het Provinciaal Archeologisch Museum Ename (pam Ename) wordt 1000 jaar geschiedenis op een boeiende wijze geëvoceerd. Het museum ligt in de schaduw van de Ottoonse St.-Laurentiuskerk, die begin de jaren 1990 haar geheimen prijsgaf. In 1992 ontdekte men er Byzantijnse muurschilderingen. Als getuigenis van de Ottoonse beschaving is zij uniek in Vlaanderen.

Een bezoek aan Ename kan eindigen met een wandeling door het Bos t’Ename, langs het bewegwijzerde Mariette Tielemanspad.

Rondleidingen  ?  Meerdere educatieve pakketten voor verschillende doelgroepen  ?  Audiogidsen (N, F, E, D, kindertour)  ?  Evenementen en concerten  ?  Horecamogelijkheden in de buurt  ?  Fiets- en wandelroutes

 
Bezoekmogelijkheden pam Ename:


pam Ename
Lijnwaadmarkt 20
9700 Oudenaarde (Ename)
T.: 055/30.90.40
F.: 055/30.99.01
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : www.pam-ename.be

Elke dag geopend van 9.30 u tot 17.00 u. Behalve op maandag, en van 25 december t.e.m. 2 januari.

Tip !
Bezoek met hetzelfde ticket het Provinciaal Archeologisch Museum van Zuid-Oost Vlaanderen, site Velzeke (Zottegem)
Het museum biedt een boeiende kijk op het leven in de streek: van de prehistorie over de Gallo-Romeinse periode tot de vroege Middeleeuwen. Verpozen kan je in de unieke Romeinse tuin.
Heel wat originele educatieve projecten zoals “Educar “, het Gallo-Romeins en prehistorisch kledijproject maken het verleden tastbaar.


Bezoekmogelijkheden pam Velzeke:


pam Velzeke
Paddestraat 7
9060 Zottegem
T.: 09/360.67.16
F.: 09/361.28.41
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.pam-velzeke.be

Geopend tijdens weekdagen van 9.00 u tot 12.00 u en van 13.00 u tot 17.00 u.
Op za, zo en feestdagen van 14.00 u tot 18.00 u.

(bron toerisme oudenaarde)

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in